Zeleno – plava oaza

Istraživanja pokazuju da su akvarijumi sa živim biljkama daleko biološki efikasnije sredine od onih u kojima se ravnoteža održava tehničkim pomagalima

Količina akvarijumskih biljaka zavisi od više parametara: broja ribica, vrste, veličine, zapremine akvarijuma, vrste i površine dna akvarijuma, kao i od osvijetljenosti. Pored estetskog izbora važnije je zadovoljiti biološke faktore pa odabrati biljke koje tolerišu uslove koje smo im pripremili. Tu postoje dva jednostavna pravila – nabaviti za početak više vrsta biljaka po malo i spriječiti pojavu algi.
Za razliku od plastičnih imitacija, žive biljke rastu i dišu. U toku dnevnih časova uzimaju ugljendioksid i ispuštaju kiseonik, što utiče na opšte zdravlje okruženja u akvarijumu. Imajte na umu da se u toku noći ovaj proces obrće. U jako opskrbljenim akvarijumima sa živim biljkama, ugljendioksid može znatno da poraste, dok nivo kiseonika opada. Ukoliko primjetite da se riba približava površini vode i traži vazduh, možda ćete morati da aktivirate neki mehanizam koji će raditi noću.
isto tako biljke gaje bakterije koje doprinose da se otpaci brže eliminišu. Dobro održavan akvarijum sa biljkama će zahtijevati vrlo malo hemijske filtracije.
U akvarijumima u kojima nema dovoljno bilja, voda se od otpadnih materija veoma brzo prlja i zamućuje skupljajući sve veću količinu otrovnih materija. Kako nitriti, nitrati i amonijak ne mogu vidjeti okom, voda može da izgleda čista a ribe da djeluju zdravo, a da ih ipak slijedećeg dana nađemo mrtve.
Biološka ravnoteža se lako poremeti ako je u akvarijumu previše riba a malo biljaka, ili malo riba a mnogo biljaka. U prvom primjeru moramo akvarijum intenzivno provjetravati pomoću pumpe, a u drugom dodati više riba da potroše višak kiseonika.

Rubrika: AKVARISTIKA / 05.05.2014. u 02:20

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!