Upomoć – gubim dlaku!

Izgled dlake nerijetko je odraz i ukupnog zdravstvenog stanja psa. Uporno intenzivno linjanje, suha dlaka, mjesta na kojima dlaka opada u pečatima, samo su neki od znakova upozorenja koje ne smijemo zanemariti

Normalan ciklus mijenjanja dlake odvija se dva puta godišnje pred smjenu godišnjih doba u proljeće i jesen. Međutim mnogi psi, posebno ono koji se drže u stanu te su samim time izloženi velikim temperaturnim razlikama, često se produženo linjaju tokom cijele godine. Ukoliko se dlaka ravnomjerno obnavlja nema razloga za zabrinutost no nerijetko se dešava da psi gube dlaku brže nego što im uspijeva narasti nova. U tim slučajevima treba obratiti pažnju na više faktora među kojima su najvažniji ishrana i kožna oboljenja.

Kao prva pomoć za zaustavljanje procesa opadanja dlake preporučuje se davanje vitaminsko mineralnih dodataka poput vitamina A, biotina, cinka i esencijalnih masnih kiselina. Ukoliko psa hranite granulisanom hranom savjetujemo da u periodu kada se problem pojavio promijenite dotadašnji granulat i pređete na onaj superpremijum ili generalno boljeg kvaliteta. Razmislite čime psa najčešće hranite i tu namirnicu potpuno jedno vrijeme izbacite zbog mogućnosti razvoja alergije. Provjerite i mjesto gdje pas spava, otkuhajte „pseću posteljinu“ i očistite to područje nekim dezinfekcionim sredstvom. Ako se prostorija grije, smanjite grijanje na minimum. Prorijedite češljanje i kupanje te upotrebu hemijskih sredstava.

U slučaju da rezultati i dalje izostaju a učinili ste sve pretodno navedeno treba posumnjati na kožna oboljenja. Neki od simptoma mogu biti pojava peruti, svraba, ljuskica, bubuljica te opadanje dlake samo na pojedinim mjestima. Najčešći uzork svraba, ako smo eliminisali buhe i druge kožne nametnike, jeste alergija. Ako je češanje tako intezivno da se pas raščeše do krvi a na tim mjestima se stvaraju zadebljanja pokrivena ljuspicama moguće je da se radi o šugarcu. Demodikoza je jedna od najraspotrostranjenijih kožnih bolesti. Izaziva je parazit Demodex foliculorum koji živi u lojnim žlezdama kože, međutim, kod pretežno mladih pasa, ovaj parazit se može jako razmnožiti i dovesti do ozbiljnih promjena koje se manifestuju prvobitno kao lokalizovani gubitak dlake koji se bez liječenja uglavnom proširi na čitavo tijelo i tada je teško psa vratiti u stanje potpunog ozdravljenja.

Rubrika: PSI / 05.05.2014. u 02:29

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!