Tihi život crvenouhih

Nije baš da će vas oboriti sa nogu ali su i kornjače na svoj način zanimljive i mogu biti nenametljivo društvo koje neće od vas tražiti ni puno njege niti strpljenja

Kornjače koje najčešće možemo vidjeti u prodavaonicama kućnih ljubimaca pripadaju vrsti “Trachemys scripta elegans”, a engleski im je naziv “Red-eared sliders”. Taj su naziv dobile zbog crvenih mrlja koje se nalaze s obiju strana glave. Prodaju se kao veoma mlade što ne znači da će ostati male. Životni vijek im je oko 40 godina a dostižu veličinu i preko 15 centimetara. Za smještaj kornjače traže ipak više od plastičnog ostrva koje se često može naći u prodaji. Suština je u imitaciji prirodnih uslova te je potrebno ipak uložiti nešto više truda. Terarijum bi treba biti dovoljno prostran i imati vodeni i kopneni dio koji je jednako važan koliko i vodeni. Neophodan je i grijač a hladan akvarijum može dovesti i do ugibanja životinje. Optimalna temepratura vode iznosi 25 stepeni. Uz toplotu kornjače vole i puno svjetla, direktno sunčevo svjetlo nužno je za sintezu D-vitamina bez kojeg životinja ugiba u velikim mukama nakon nekoliko mjeseci. Postoji više načina sprečavanja ovakvog problema među kojima je i nabavka posebne lampe sa potpunim spektrom koja simulira sunčevu svjetlost.
Osim gotove kupovne hrane koja čini osnovu ishrane kornjača dobro im je povremeno davati čisto, nemasno meso poput piletine, govedine. Pogotovu je preporučljivo goveđe srce i jetra te
sve vrste slatkovodne ribe. Pokušajte i sa zelenom salatom, radićem, listovima maslačka, no nikako im nemojte davati špinat zbog visoke razine oksalata.
Najvažniji dodatak hrani svakako su vitamini. Dodatak vitamina je prijeko potreban svim kornjačama koje žive u akvariju. Osim vitamina, u vodu se mogu dodati i specijalni blokovi “gipsa” koji sadrže kalcij i neke vitamine iz B skupine. To je naročito korisno ako kornjače u svojoj prehrani ne sadrže dovoljno kalcija koji je prijeko potreban za izgradnju oklopa i kostura. Izvrstan izvor kalcija je i sipina kost.

Rubrika: TERARISTIKA / 07.05.2014. u 00:36

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!