Šta ptice ne smiju jesti?

Osnova ishrane za ptice kućne ljubimce bazira se na gotovim smjesama sjemenja, orašica i voća te na poslaticama koje su dobar izvor vitamina i minerala. Osim navedenog pticama može ponuditi i svježu hranu no pri tome je obavezno izbjegavati slijedeće namirnice

Jedna od čestih grešaka jeste davanje pticama čipsa, smokija, suhomesnatih proizvoda i ostalih sastojaka svakodneve trpeze. Takođe ptice ne podnose ni mlijeko pa ispijanje jutarnje kafe sa papagajem se ne preporučuje. Ne pretjerujte ni sa salatom i peršunom, sirov krompir je zabranjen, kao i svo povrće iz porodice kelja posebno sirovi kupus. Izbjegavajte davanje košpica jabuke, trešnje, breskve ili višnje, rogačevo stablo, borovnice, bilo šta sa alkoholom, čokoladu, avokado, bilo šta sa kofeinom, plavi patlidžan, gljive (osim uzgojenih šampinjona u malim količinama), sirovi luk te zeleni dijelovi paradajza.
I neke sobne biljke su opasne pa od ptica držite podalje – marili,  bršljan, paprat od šparoga, azaleu, plavozelene alge, božićni kaktus, božićna zvijezdu, krizanteme, slonovo uho (vrsta begonije), geranije, hijacinte, imelu, narcise, oleandar, filodendron, rododendron, peruniku/iris i kalateu.

Rubrika: PTICE / 05.05.2014. u 02:08

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!