Savjeti za nabaku i opremanje kaveza

Kako bi vaš pernati drugar imao siguran i ugodan dom potrebno je uzeti u obzir nekoliko stavki koje se tiču dimenzija kaveza i neophodne opreme

Kada razmišljate o dimenzijama kaveza pođite od toga koliko vremena će ptica provoditi u njemu. Ukoliko će lepršati slobodna po stanu najveći dio dana onda možete nabaviti i nešto manji kavez ali opet imajte u vidu da se ni vi ne biste dobro osjećali zatvoreni u sobu od samo nekoliko kvadrata.
Dimenzije koja se preporučuju za ptice velične poput npr. nifmi papiga nimfe je minimalno  60cm x 60cm što je dovoljno za jednu pricu. Kod tigrica, rozenkolisa ili fishera je to barem 40cm u dvije dimenzije.
Barem dvije strane kaveza bi trebale imati vodoravne rešetke, kako bi se ptica mogla lako penjati. Preporučujemo četvrtaste kaveze, budući da je dokazano u istraživanjima da se ptice u njima puno bolje osjećaju nego u okruglima. Zaobljeni krovovi nisu problem ali u cijelosti okrugle kaveze treba izbjegavati.

Idealni materijali za rešetke kaveza su pocinčane rešetke i mesing, lakirane bi trebalo izbjegavati ako je moguće jer pojedine ptice vole grickati i isprobavati kljun pa ako pojedu nešto boje odnosno laka sa rešetki, mogu nastupiti ozbiljni zdravstveni problemi.
Važno je da imate donju posudu od plastike, po mogućnosti sa ladicama, kako biste lakše mogli čistiti. U ladicu na dno kaveza nemojte stavljati novine, budući da je u tinti sadržano olovo koje u i najmanjim količinama može jako oštetiti organizam ptice ili je čak i ubiti. Najbolje je koristiti čisti bijeli papir, papirnate ručnike ili najbolje pijesak za ptice. Ako nemate pijesak za ptice, obavezno ponudite minerale u posebnoj zdjelici.
Uz prečke unutar kaveza dodajte još i igračke za ptice, zvončiće, ljuljačke, ljestve, ogledalo…Posudice s hranom i vodom čistite jednom dnevno, čišćenje dna svaka dva do tri dana a jednom sedmično prebrišite cijeli kavez.

Rubrika: PTICE / 05.05.2014. u 02:07

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!