Savjeti za dobar početak

Nakon što ste prevazišli početničke greške i u staklenu kuglu posadili cvijeće, spremni ste na slijedeći korak; nabavku i formiranje pravog ozbiljnog akvarijuma kakvog i zaslužujete

Uređivanje akvarijuma bi trebalo ići ovim redom: podloga, šljunak ili pijesak, uređenje, sađenje biljaka, sipanje vode do polovine akvarijuma, postavljanje grijača i termometra, punjenje akvarijuma do vrha.
Pri izboru podloga akvarijuma treba se opredijeliti za kvarcni pijesak krupnije granulacije ili šljunak sačinjen od belutaka i drugog kamenja koje se teško rastvara u vodi. Prilikom stavljanja podloge, moramo paziti da na zadnjoj strani ona bude visoka oko 5 cm, a na prednjoj samo do 1.5 cm visine. U zavisnosti od veličine akvarijuma, 5-10 cm iza prednjeg stakla nećemo stavljati podlogu, jer se tu ne sade biljke. Taj prostor je namijenjen za uklanjanje mulja i hranjenje, a u tom prostoru se ribe i najviše zadržavaju.
Na podlogu stavljamo dobro opran šljunak ili pijesak. Šljunak ispiramo u većoj posudi pod jakim mlazom vode. Vodu tokom ispiranja moramo mijenjati najmanje 20 do 30 puta, tj. sve dotle dok ne postane potpuno bistra. Ako ste šljunak [pijesak] uzeli iz vode u kojoj žive ribe, morate ga kuhati najmanje jedan sat. Mora biti taman i ne smije imali u sebi previše lako rastvorljivog kalcijuma.
Pored navedenog, treba vam i pumpa za aeraciju te nekoliko mrežica raznih dimenzija za hvatanje ribica. Takođe je bolje, za početak, odlučiti se za unutrašnji fillter, jer će manje iznenaditi akvaristu nepredviđenim problemima.
Najvažnije je da nalijete svoj akvarijum “dobrom” vodom. Od nekog provjerenog akvariste dobavite dvadesetak litara “stare” akvarijumske vode koja već posjeduje korisne mikroorganizme koji razlažu organska raspadanja i uspostavljaju, zajedno sa biljkama, mikrobiološku ravnotežu u akvarijumu. Ostatak do punog akvarijuma slobodno možete dopuniti vodovodskom vodom koja je odstojala nekoliko sati.
Ribe i bilje će se mnogo bolje osjećati ako redovno, na svakih nekoliko mjeseci, pribjegnete osvježenju po principu: 1/3 stare vode, a ostatak – svježa.
Kad je sve postavljeno na svoje mjesto i akvarijum napunjen vodom počinjemo sa cikliranjem. To je period od tri nedjelje u kojem se voda u akvarijumu formira da bi mogla da primi nove stanovnike akvarijuma.  Da bi ubrzali period cikliranja možemo ubaciti već pripremljenu količinu korisnih bakterija i  nakon sedam dana nastaniti i prve ribice.
Vodite računa da akvarijum ne treba da bude izložen prirodnom svjetlu kao ni radijatoru ili drugom grijnom telu. Idealno mjesto je najmračniji ugao sobe koji je dovoljno pristupačan kako bi se akavarijum mogao sa lakoćom čistiti.

Rubrika: AKVARISTIKA / 05.05.2014. u 02:18

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!