Sa hranom – umjereno

Mačke, iako znaju biti izbirljive, uglavnom nemaju problem sa apetitom,šta više gojaznost nije rijetka situacija

Kao i svaki kućni ljubimac i mačka mora imati jasno utvrđene termine obroka. Velika je greška hraniti mačku nasumice i neuobročeno. Ukoliko maca ne pojede ponuđeni obrok odmah već primjetite da hrana stoji satima promijenite sistem. Ostavite posudu sat vremena i nakon toga je sklonite a novi obrok ponudite onda kada biste je i inače hranili. U tom međuperiodu mački nemojte davat ništa da jede. Vodite računa i o količni, za većinu mačaka 200 do 400 g konzervisane ili briketirane hrane je i više nego dovoljno. Za razliku od pasa mačke su gotovo pa isključivi mesojedi i neophodno joj je unošenje proteina životinjskog porijekla jer esencijalnu amino kiselinu taurin mačka ne može sintetisati u organizmu. Uprkos opšteprihvaćenom mišljenju riba i džigerica nisu najidealnije namirnice za vašu macu kao ni mlijeko jer nerijetko izaziva proljev.
Presudnu ulogu u mačjim navikama u ishrani ima njuh koji je kod ovih životinja veoma istančan. Za razliku od njuha, kod mačke je čulo okusa slabije razvijeno, slabije nego i kod čovjeka. Osim toga, da bi mačka prihvatila neku vrstu proizvoda, podjednako su važni i njegova tvrdoća i gustina. Masnoće su manje zastupljene u ishrani mačaka i predstavljaju veoma koncentrisan izvor energije, a značajne su zbog toga što sadrže esencijalne masne kiseline. Šećeri nemaju veliki značaj u ishrani mačaka, ali su zato mineralne soli i oligoelementi neophodni za pravilnu funkciju organizma. Vitamini su takođe bitni elementi u ishrani mačaka, a pošto neke od njih nisu u stanju da sintetizuju, treba ih dodavati u hranu.

Rubrika: MAČKE / 05.05.2014. u 01:29

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!