Ribice koje će vas prepoznati

Objektivno, interakcija sa akvarijskim ribicama je ograničena mada postoji nekoliko vrsta koje su nešto društvenije te će prepoznati vaše lice kada im priđete ili vam dozvoliti čak i da ih pomazite

Ove ribice možda nisu među najljepšima ali vas njihov karakter neće ostaviti ravnodušnima. Želite li akvarijskog prijatelja u kojem ćete pronaći i nešto više od „običnog plivača“ onda pripremite barem 350 l vode i uzmite par ciklida poznatih pod imenom oskari.
Oskari su su inteligentni mesožderi porijeklom iz sporih rijeka Amazonskog sliva u Južnoj Americi. To su ribice ovalnog oblika sa karakterističnim napućenim ustima. Njih ima u različitim, kao mermer išaranim, kombinacijama crne, crvene, narandžaste boje i albino, a njihove male ljuspe im daju baršunast izgled. Zdrav oskar može da živi do šesnaest godina. To su živahne, razigrane ribice, posebno kada ih hranite,  imaju običaj da iskoče na površinu i zapljusnu i preurede dekoracije pa čak i da ih izbace iz akvarijuma. Prave biljke bi trebalo da se stave u saksije i bezbedno pšričvrste ili će često biti iskopane. Plastični ukrasi mogu postati igračke i mnogi vlasnici oskara misle da često tumbanje ukrasa daje oskaru šansu da istražuje (i mijenja) novo okruženje. Proždrljivi su i brzo će prepoznati ruku koja ih hrani. Možete ih dresirati da se prevrnu kad uzimaju hranu a neki će čak naučiti da uživaju kada ih mazite.  Rastu veoma brzo – a mogu da narastu do 30 cm. Ne treba stavljati u akvarijum sa drugim vrstama ribica zbog njihove predatorske prirode.
Tu je još jedna socijalizaciji sklona plivačica – paku ribica (koja naraste i do 60 cm, tako da ova riječ „ribica“ vremenom dobije sasvim drugu dimenziju) koja prepoznaje svoje vlasnike i uživa kada ih oni maze. Često će tražiti hranu i jesti iz vaših ruku. Mogu se držati sa drugim paku ili velikim ribicama, veoma su razigrane ali  zbog njihove burne prirode, mogu nehotice da udare u ili da oštete ukrase i druge prepreke u akvarijumu. Paku bi trebalo da se drži samo sa otpornim i jakim dekoracijama, filterima i grijačima.
Ukoliko nemate uslove za ove nešto egzotičnije prijatelje, uvijek vam ostaje dobra stara zlatna ribica. U adekvatnim uslovima i pri dobroj njezi zlatne dostižu dužinu i od 30 cm. Nakon izvjesnog vremena nauče jesti iz ruke a postoje i zabilježeni slučajevi da su ove ribe savladale i mini trikove.

Rubrika: AKVARISTIKA / 05.05.2014. u 02:16

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!