Raspjevani kanarinci

Neko ih voli zbog milozvučnog pjeva, neko zbog živopisne boje a neko pak, zbog energičnog, veselog temperamenta. I svi su podjednako u pravu
Kanarinci, kao što im i samo ime kaže, potiču sa Kanarskih ostrva. Nakon što su Španci osvojili ove prekrasne otoke 1478. Godine, oduševili su se umilnom pjesmom ovih ptičica te su prenijeli prve primjerke u Evropu gdje su danas kanarinci sasvim uobičajeni i česti kućni ljubimci.
Jedna od njavećih zabluda jeste ta da se oni ne mogu pripitomiti. Kanarinci, ukoliko im se pristupa sa pažnjom i ljubavlju mogu biti odlični prijatelji, iako se u načelu ne vezuju za čovjeka poput npr. papagaja. Ako vam je stalo samo da vam je dom ispunjen pjesmom i ne namjeravate puno vremena trošiti na socijalizaciju ptice, onda kupite par – mužijaka i ženku, tako će se osjećati manje usamljeno. Kada jednom odredite mjesto na koje ćete staviti kavez, a ono obavezno mora biti zaštićeno od propuha, nemojte ga više mijenjati jer je premještanje ovim pticama veliki stres.
Kanarinac ne pjeva istim intenzitetom cijele godine. Tokom mitarenja njegov organizam troši mnogo energije za obnavljanje, a često jedinke zanijeme i bez očigledih razloga. Mužijaci su bolji pjevači no što se tiče izgleda i temperamenta oba spola su vrlo slična. Toplo preporučujemo da bar jednom dnevno ptice izađu iz kaveza i protegnu krila pa im za tu svrhu adaptirajte prostoriju tako da onemogućite petljanje u zavjese i slične nezgode. Životni vijek kanarinaca i nije tako kratak, nakon što ga nabavite pravit će vam društvo, ali i biti obaveza, narednih 10 do 15 godina.

Rubrika: PTICE / 05.05.2014. u 02:05

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!