Projekat zvani “terarijum”

Uslovi koji vladaju u terarijumu uveliko diktiraju zdravlje njegovih stanovnika što je faktor koji nikada ne se smijete zaboraviti ili zanemariti

Terarijumi se mogu podijeliti na arborealne, odnosno one kod kojih je visina najveća stranica, i terestrijalne, kod kojih je dužina najveća stranica, jer visina nije bitan preduslov za čuvanje ljubimca.  Terarijumi se izrađuju od stakla, raznih vrsta drveta, pločastog materijala, metala ili kombinacijom svega navedenog.
Kada je riječ o posudama za vodu i hranu izbor je beskonačan. Raznolikost vrsta egzotičnih životinja uslovila je različitost ponude. Veličine posude za vodu zavise od ljubimca koji je stanovnik terarijuma. Pojilice su izvor svježe vode koje onemogućuju ljubimcu da prosipaju ili zagađuju vodu. Uglavnom su dizajnirane da podsjećaju na neki predmet iz prirode i veoma su stabilne čime je mogućnost prevrtanja i ozljeđivanja stanovnika terarijuma svedena na minimum. Zanimljiva je pojilica kaskadnog izgleda, koja podseća na stijenu iz koje kontinuirano teče voda a ovakva pojilica namijenjena je najviše kameleonima, vodenim agamama, anolesama i drugim egzotama.
Posude za hranu razlikuju se u pogledu veličina, dizajna, ali i po namjeni. Veoma je važno kada se bira posuda za hranu imati u vidu da li je za živu ili dehidriranu hranu. Najčešće se koriste posuda za držanje crva, hranilica cvrčcima i daljinski upravljana vibrirajuća hranilica. .
Stanovnici terarijuma uglavnom nemaju kostantnu temperaturu tijela koja zavisi od spoljašnje temperature. Neophodno je da temperatura terarijuma varira oko 30 stepeni Celzijusa kako ne bi došlo do pregrijavanja. Prisustvo UV lampe je neophodno u terarijumu. Egzote vole toplotu i sunčanje. Dane provode na mestima izloženim sunčevim zracima, a UV lampa će omogućiti neophodno sunčanje.

Rubrika: TERARISTIKA / 07.05.2014. u 00:41

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!