Pet najpopularnijih rasa mačaka

Sve su mace lijepe ali ove su kažu najljepše…

Imate li uslove, vremena ali i novca neka od ovih prekrasnih mačaka može biti i vaš izbor pri odluci o nabavci kućnog ljubimca. Pa iako jesu zaista šarmantne i očaravajuće pokušajte uzeti u obzir i njihove karakterne osobine.

  1. Persijska mačka – ubjedljivo je prvom mjestu još od 1871. godine kada je CFA počeo da vodi evidenciju. Nježne su, privržene, mirne i tolerantne prema drugim mačkama. Inteligentne su i blage ćudi. Zahtijevaju redovno češljanje i njegovanje dlake.
  2. Maine Coon – prema predanju ova je mačka slobodno lutala po državi Mejn u početku njene istorije i upoređivana je sa rakunom koji ima slična obelježja i lovačke navike. Vjeruje se da potiče od norveške šumske mačke. Drži drugo mesto po popularnosti u Americi još od 1992. godine, odmah iza persijske. Zovu još i nježni div jer može da dostigne težinu i do 11 kg, ali je uprkos tome veoma nježna i dobroćudna. Iako ima dugo krzno kao persijska, dovoljno je njegovati ga i jednom nedjeljno.
  3. Egzotična kratkodlaka mačka – kratkodlaka verzija persijske mačke. Ovo je relativno nova vrsta i ne nalazi se tako često. Ima dobar temperament, mirna je, znatiželjna, razigrana i voli da se igra. Ne vole da ostaju predugo same i često se veoma vežu za svoje vlasnike. Kasno sazrevaju i ostaju razigrane čak i u starosti.
  4. Sijamska mačkadrama kraljica, glasna i zahtijevena mačka za koju su vam potrebni dobri živci.  Poštivana je u budističkim hramovima gdje je vjerovatno budiste stavljala na prava iskušenja. Izuzetno su živahne i privržene, aktivne, energične, društvene, znatiželjne i pričljive. Mogu živjeti između 18 i 20 godina. Imaju veoma snažan karakter i njihovo prisustvo u kući se uvijek osjeća. Veoma su inteligentne i mogu da nauče dosta trikova. Obično se vežu za jednu osobu i pružaju joj ogromnu količinu ljubavi.
  5. Birmanska mačka – ovo je veoma druželjubiva mačka, blage naravi i izuzetno inteligentna. Izgleda kao dugodlaka verzija sijamske mačke, ima izrazito plave oči i upečatljive bijele šape. Voli da komunicira sa ljudima, ali na mnogo tiši način za razliku od sijamske mačke. Ovo nije mačka koja voli da se penje po vašim policama i da se kači za zavjese, tako da ćete je načešće naći na podu.

persian cat  maine coonkratkodlaka egzoticna birmanskasijamska

Rubrika: MAČKE / 05.05.2014. u 01:35

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!