Patuljasti kunići

U zadnjih nekoliko godina patuljsti kunići značajno su dobili na popularnosti. Ako ih “vaspitate” na vrijeme mogu biti veoma simpatični kućni ljubimci ali traže dosta strpljenja i mirniju atmosferu

Imate li dovoljno slobodnog vremena, strpljenja i niste previše osjetljivi na namještaj? Spremni ste voditi brigu o svom ljubimcu narednih 8 do 12 godina? Ako su ogovori potvrdni, nastavite čitati. Kunići nisu ljubimci za ljude bez strpljenja, te za djecu koja nisu odgovorna. Potrebno im je puno pažnje i ljubavi da bi vam počeli vjerovati i prvenstveno, ne bojati se vas. Povjerenje kunića jako je teško steći, ali jednom kada do toga dođe, vidjeti ćete da se sav trud duplo isplatio. Kunić je praktično na dnu hranidbenog lanca, u prirodi je uvijek plijen i kao takav, uvijek je na oprezu. Oni su veoma plahe životinje i jako podložne stresu ali su istovrmeno predivne, nježne i osjećajne životinje koje iziskuju dosta pažnje.
Patuljasti kunići trebaju imati unutrašnji prostran kavez, igračke i opremu za njih dok se tokom toplijih dana preporučuje boravak u prirodi. Nabavka uzice i am jedno je od rješenja za bezbrižnu šetnju.
Najvažnije u ishrani kunića je sijeno, kojega možete davati u neograničenim količinama. Kuniću se dnevno treba davati i svježe povrće i bilje (mrkva, listovi brokule, kelj, blitva, djetelina, cvjetovi i listovi maslačka, peršin). Osim navedenog, kunići jedu i gotovu mješavinu sjemenki. Vole i voće, ali im ga dajte u malim količinama (jabuke, kruške, banane, naranče, breskve, šljive). Bitno je da im je svježa voda uvijek dostupna. Treba izbjegavati: karfiol, kupus, čokoladu, svježi hljeb, špinat, paradajz, krompir. Uvođenje novih namirnica u prehranu treba biti postepeno, naročito kod mlađih jedinki.

Rubrika: MALE ŽIVOTINJE / 07.05.2014. u 20:11

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!