Opasni ujed krpelja

Promjena klime, vlažna ljeta i blage zime, pogoduju razmožavanju krpelja čiji ujed po pse može biti smrtonosan. Više gotovo i da ne postoje mjeseci kada su psi posebno ugroženi, opasnost praktično vreba tokom cijele godine

Odlazak sa psima u prirodu svakako je nešto najbolje što im možete priuštiti no da se izlet ne bi pretvorio u horor posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti pasa od krpelja. Srećom nisu svi krpelji prenosnici bolesti poznate pod imenima bezioza ili piroplazmoza ali se procjenjuje da oko polovina njih jesu nosioci krvnih parazita – protozoa iz roda Babesia, koje izazivaju krpeljsku groznicu. Procenat inficiranih, dakle, nije mali stoga opreza nikada dovoljno. Najmanje što možete uraditi jeste da psa nakon dolaska kući detaljno pregledate i pročešljate gustim češljem. Od prirodnih preparata savjetuje se mazanje psa lavandinim uljem, razblaženim sirćetom i povremeno davanje malih količina bijelog luka u hranu. Na tržištu je dostupan veliki broj komercijalnih proizvoda koji se nanose na kožu ili se psu stavljaju posebne replentne ogrlice. Pri upotrebi hemijskih zaštitnih sredstava neophodno je strogo se pridržavati priloženog upustva kako bi se dobila maksimalna efikasnost. Pa ikako 100 postotna zaštita ne postoji mnogo je praktičnije psa zaštiti, koliko smo u mogućnosti i time smanjiti rizik oboljevanja, nego ne koristiti nikakvu zaštitu pa po tome liječiti nastale posljedice.
Primjetite li da se pas nakon šetnje ponaša čudno, odbija hranu, malaksao je, ima temperaturu, tamniju boju urina, pa čak i ako niste našli krpelja, ne trebate gubiti vrijeme već se odmah uputite veterinaru. Ako se reaguje na vrijeme babezija se može izliječiti već za nekoliko dana, u suprotnom slučajevi ugibanja životinje češći su nego što se to misli.

Rubrika: PSI / 05.05.2014. u 02:30

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!