Niste valjda rekli …kupanje?!

Što se mora nije teško. A ako se baš mora, onda evo nekoliko savjeta kako da prođe prođe brzo i bezbolno

Kupanje mačke, posebno prvo iskustvo, prođe uglavnom neuspješno. Sigurno ste čuli da su pojedini vlasnici stavili macu u kadu, otvorili tuš i da se nesretnica od šoka zalijepila od zidove kade i tako ostala izvjesno vrijeme dok „izvršilac kazne“ panično okreće brojeve telefona u ubjeđenju da je upravo ostao bez svog krznenog saputnika. Naredni put kada se ukaže potreba da se maca opet pokvasi, savjetujemo vam da to uradite ovako.
– Pripremite „pacijenta“ tako što ćete ga očetkati a i vi se pripremite tako što ćete navući otporne i duže rukavice
– Voda neka bude mlaka i napunite njome dno kade do visine mačijih šapica
– Macu spustite u kadu i lagano pridržavajte rukom (objektivno ovo je veoma pipav dio i nakon što se mačka pretvori u gremlina većina vlasnika posegne za scenarijem sa početka teksta)
– Kako maci voda ne bi ulazila u oči premažite joj kapke sa malo maslinovog ulja
– Pokvasite mačku i zatim je našamponirajte koristeći malu količini šampona.
– Obavezno dobro isperite šampon sa mačke, sve dok pod rukom ne osetite da dlaka više ne sadrži šampon. Posebno dobro operite mjesto korijena repa, gdje se najviše luče masnoće, a kasnije razvijaju i problemi na koži.
–  Nakon što ste macu okupali bitno je dobro je osušiti peškirom, da biste imali manje posla pri feniranju. Ukoliko se vaša mačka boji fena, dovoljno je samo dobro osušiti peškirom.

Bez obzira na to koliko je kupanje iz mačije perspektive nemio događaj, ono doprinosi  spriječavanju pojavljivanja mogućih problema sa kožom. Ukoliko je mačka kućni ljubimac koji živi u klimatizovanom prostoru, gde borave i vlasnici, a nije često kupana, najčešće će životni vijek dlake biti vremenski puno kraći i dlaka će opadati tokom cijele godine.

Rubrika: MAČKE / 05.05.2014. u 01:34

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!