Najbolji pas za vas?

Pri odluci o kupovini ili udomljavanju psa većina ljudi vodi se estetskim dojmom. Kriterijum „jao što je sladak“ ili „meni se ta rasa baš sviđa“ umije, nešto kasnije, donijeti puno problema

Odlučili ste nabaviti psa, dakle spremni ste na ustajanje iz najdražeg vam kreveta po kiši, snijegu, paklenim vrućinama i onda kad ste nenaspavani, nervozni, bolesni…Spremni ste da sa posla ili kafe trčite kući kako cuko ne bi napravio fiziološki belaj a takođe, nakon što ste se vratili kući iz noćnog izlaska u tri sata ujutro, spremni ste opet na još jednu romantičnu šetnju u mamurnom stanju…OK, ako vas nismo uspjeli preplašiti onda čitajte dalje.
Pođimo od osnovnog. Pretpostavljamo da znate želite li većeg ili manjeg psa. Manji imaju niz prednosti, sa njima vas možda i puste u neki kafić, prodavnicu ili čak avion dok će oni veći morati čekati vani ili kući. Veliki psi imaju i veliki apetit, u prosjeku pojedu između 500 g i 1 kg hrane dnevno pa uzmite i finansijsku računicu u obzir. Veličina prostora kojim raspolažete (površina kuće, stana) je nebitna, i veliki psi mogu odlično da fukcionišu u jednosobnom stanu pod uslovom da su svu energiju potrošili vani. Tada će im biti kvadratura njihove ležaljke biti sasvim dovoljna iako, naravno, ne poričemo da su bašta i dvorište velika prednost.
Potome trebate razmotriti vaše navike ali i koliko ste u kondiciji. Ako se volite izležavati potražite manje aktivne pasmine i obratno. Napravite kalkulaciju i koliko slobodnog vremena imate. Pas ne bi smio biti duže od osam sati sam (u nekim zemljama to je i zakonom zabranjeno) što znači da vam nakon posla nema druge nego trk kući pa odmah napolje. Ako ste bez posla onda ćete vjerovatno, na vašu nesreću, imati najsretnijeg psa na svijetu. I na kraju, ali ništa manje bitno, razmotrite karakter pasmine. Tačno je da je pas onakav kako se vaspita no neke karakterstike rase, koje su u genetskom kodu psa, ne treba gubiti iz vida.

Rubrika: PSI / 05.05.2014. u 02:32

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!