Ljubimac bez mane

Zamorac je društvena životinjica koja voli dodir i maženje, jer se tako osjeća sigurno. Znatiželjni su, druželjubivi i komunikativni

Zamorci su sisavci koji pripadaju obitelji glodavaca. Vrlo su drage male životinje, prava je rijetkost da ugrizu, te se smatraju odličnim kućnim ljubimcima za malu djecu. Za razliku od činčila i hrčaka, zamorci nisu noćne životinje što znači da im bioritam govori da je noć pravo vrijeme za spavanje, pa se s njima možete družiti tokom cijelog dana.
Idealni su kućni ljubimci jer ne zahtijevaju puno prostora. Ponekad su neraspoloženi, ali rijetko će ogrepsti ili ugristi vlasnika. Znanstvena istraživanja su pokazala da se glasanje zamoraca sastoji od sedam osnovnih zvukova, koje ljudi mogu naučiti prepoznavati. Tako ćete znati je li vaš ljubimac gladan (skvičanje), uplašen ili ga boli (pištanje), ljut (cvrkutanje, škrgutanje)… Kad ga mazite, zamorčić se javlja zvukom poput predenja mačke, a kad se nalazi izvan kaveza, pa je sretan trčkarajući po stanu, javlja se zvukom poput mrmljanja.

Kod kupovine zamorca treba paziti na zdravlje životinje, ali i na spol pogotovo ako želite da žive u paru. Najbolje je da žive u istospolnim zajednicama jer se u suprotnom znaju potući.
Nastamba za zamorca ne bi smjela biti manja od 30×60 cm. Kada kupite gajbu za zamorca osigurajte mu posude za hranu i vodu, te dovoljno stelje kao npr. hoblovinu ili slamu.  Zamorci se vole skrivati pa im nabavite stvari u koje se mogu zavući tuneli i sl. Zamorčiće treba čim češće i više puštati iz kaveza da se slobodno kreću, ali pritom treba paziti na električne kablove i otrovne biljke.
Hrana je vrlo bitna u žvotu zamoca stoga pažljivo kupujte, u prehrani mora biti i sijena što je važno za njegovu probavu ali i za trošenje zuba. Hranu je najbolje davati dva puta dnevno u količini označenoj na kutiji hrane, uz hranu treba osigurati i dovoljnu količinu vode. Vitamin C također svakodnevno treba davati zamorcu svakodnevno u hranu, vodu ili samostalno u obliku tableta jer ga organizam sam ne proizvodi. Voće i povrće je isto poželjno za vašeg ljubimca, ali ne pretjerujte sa količinama. Ne smiju se hraniti mahunastim povrćem, mliječnim proizvodima i slatkišima.

Rubrika: MALE ŽIVOTINJE / 07.05.2014. u 20:10

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!