I mačija dlaka traži njegu

Mace su poznate po njihovim visokim higijenskim standardima no ovo samo po sebi nije garancija guste i kvalitetne dlake

Značaj češljanja mačije dlake ogleda se prevashodno u uklanjanju opalog krzna što je izuzetno bitno jer se na ovaj način smanjuje količina dlake koju mačka proguta prilikom samouređivanja. Naravno učestalost češljanja ovisi o dužini dlake. Tako perzijske i sve druge dugodlake mačke treba isčetkavati na dnevnoj bazi dok je za one kraće dlake dovoljno i jednom ili dva puta sedmično. Četke trebaju biti od nehrđajučeg čelika sa zaobljenim zubima, koji su dovoljno široki kako bi se omogućilo uklanjanje prljavštine i kako biste joj razmrsili krzno. Ukoliko je dlaka isuviše zapetljana, poslužit će i neki od preparata za raščeljavanje. Važno je da vašu macu navikavate na češljanje još od faze mačića te da to činite pažljivo kako ne bi ovaj proces povezala sa neugodom što bi kasnije moglo uzrokovati mnogo nepotrebnog stresa za obje strane.
Krzno se inače uvijek češlja u pravcu u kojem i raste. Dlaka ispod trbuha i dlaka pod pazuhom treba se češljati nježnije, u smjeru u kojem raste. Ta mjesta su inače pogodna za petljanje dlake, pa im treba posvetiti posebnu pažnju.
U ljetnim mjesecima dugodlake mačke možete i ošišati u specijalizovanim salonima koji nude tu vrstu usluga.

Rubrika: MAČKE / 05.05.2014. u 01:32

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!