Hrčak – supermiš!

Pirpitomljavaju se brzo i lako te ih je moguće naučiti da se odazivaju na ime. Neizmjerno su slatki, umiljati i jedni im je nedostatak životni vijek koji iznosi ne više od dvije godine

Najčešće se kao kućni ljubimac drži zlatni hrčak. Srodan je miševima, dakle pripada porodici glodara. Dugacak je oko 20 cm i ima veoma kratak repic. Noge mu nisu pokrivene krznom. Na prednjim nožicama ima po četiri, a na zadnjim po pet prstiju. Na obrazima ima specijalne “kesice” koje mu služe kao “magacin” za hranu i u njima može da sakupi toliko zrnevlja koliko iznosi polovina njegove tjelesne težine.
Njegov svijet u malom treba da sadrži i obavezne elemente ka što su kućica, posuda iz koje će jesti i kolut u kome će se igrati trčeći besciljno u njemu. Na dno stavite piljevinu kako bi mu bilo prijatnije, ali i toplije. Kavez obezbijedite adekvatnim poklopcem jer ma kako vam se kavez činio visok i iako je od stakla znajte da će ako ne stavite siguran poklopac uspjeti da izađe.
Hrčci vole raznoliku hranu i pomalo su izbirljivi. Treba im kupiti gotovu, visokokvalitetnu hranu za hrčke koja će zadovoljiti njihove nutritivne potrebe i hraniti ih jednom do dva puta dnevno. Preporučuje se hranu obogatiti manjim količinama svježeg voća i povrća poput: jabuke, banane mrkve, špinata, salate…
Za trošenje zubiju, hrčku stavite u kavez komadiće prirodnog drveta jabuke, jasena ili lipe. Možete kupiti gotove grickalice i kamen za trošenje zuba koji je ujedno i izvor minerala za vašeg ljubimca.
Iznimno je važno da vaš hrčak uvijek ima svježe vode. Najbolji izbor je pojilica koja se zakvači na kavez. Nabavite pojilicu koja ima široko grlo i metalni vrh jer je laka za čišćenje, a očistite ju svaki drugi dan. Hrčak će ju vrlo brzo naučiti koristiti.
Hrčku nikad nemojte davati ostatke ljudske hrane, šećer, čokoladu ili bombone. Nemojte mu davati niti povrće poput kupusa, sirovog krompira, lista rajčice, rabarbaru. Hrana koja sadrži med, voćni šećer i ostale visokokalorične stvari treba biti ograničena.

Rubrika: MALE ŽIVOTINJE / 07.05.2014. u 20:09

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!