Egzotika u vašem domu

Izuzemo li kornjače; zmije, kameleoni, iguane, pauci i ostatak ekipe nisu saputnici za svakoga. Spadate li u kategoriju hrabrijih, samo naprijed, ispunite si želju, zašto da ne?

Za formiranje terarijuma jedan od najvažnijih uslova je postojanje dovoljnog slobodnog prostora; doduše za manje vrste dovoljno je nekih 50 litara zapremine no veći gmizavci će zahtijevati i više od 300 l. Ako bismo izdvojili osnovnu opremu za formiranje kvalitetnog terarijuma, ona bi se svela na adekvatan terarijum, posudice za hranu i vodu, grijač, osvjetljenje i UV lampa. Svaka vrsta zahtijeva redovno hranjenje i održavanje, što znači žive insekte ili pripremu zelene hrane. Danas postoje i gotove mješavine hrane koja će, uz dodavanje vitamina i minerala, biti sasvim zadovoljavajuće za većinu stanovnika terarijuma. Kod formiranog terarijuma morate dobro obratiti pažnju na temperaturu i vlažnost te i ovdje napominjemo da je veći terarijum, slično kao i akvarijum, uvijek bolji izbor i lakši za održavanje.

Rubrika: TERARISTIKA / 07.05.2014. u 00:44

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!