Dresura pasa – najčešće greške

Najčešća greška u procesu dresure pasa je neinformisan, površan, agresivan, tvrdoglav, nedovoljno motivisan ili jednostavno lijen…vlasnik

Psi, ma koliko talentovani da bili, neće savladati proces učenja sami od sebe. Isto tako neće naučiti da dođu na poziv ako im je sve drugo oko njih zanimljivije od vlasnika  a i znaju da im povratak kući ne garantuje nikakvu zabavu osim spavanja na ležaljki ispred TVa. Značenje riječi dresura podrazumijeva rad i to konstantan. Jednom sedmično 15 minuta nije dovoljno ali će 15 minuta svaki dan biti i više nego uredu. Većina se vlasnika žali na nedostatak vremena što nije nikakav argument jer svi psi izlaze napolje zbog fizioloških potreba bar dva puta dnevno i provedu najmanje 30 minuta vani. Tokom tih pola sata psi zvrndaju naokolo dok vlasnici ili pričaju na telefon ili razgovaraju sa gazdama drugih pasa uz povremeno bacanje pogleda da pas nije izletio na cestu, naletio na drugog psa, uvaljao se u blato, pojeo nešto nedozvoljeno i tada obično nastaje dreka, trčanje oko zgrada i drugi uobičajeni scenariji. Umjesto tih 30 minuta obostranog besposličarenja, lopticu ili hranu u ruku i na posao.
Svi psi nisu jednako zainteresovani i imaju različite limite ali svaki se pas, ukoliko je normalna jedinka, može naučiti osnovnim stvarima. Vodite računa o sljedećem; za početak treninga postoji optimalni uzrast no nikada nije prerano ni prekasno, ponavljanje je majka znanja i to doslovno, budite uporni i ozbiljni pa će se i vaš pas vremenom početi ponašati tako, nagrađujte svaku novu komandu a i kad je pas potpuno savlada opet ga nagradite. Ton kojim se psu obraćate treba da je takav da samo vi i on čujete šta ste rekli, glasnije izricanje komandi koristite samo u ekstremnim situacijama kada od psa očekujete da vas posluša odmah i bez greške. Ukoliko stalno urlate na psa on će se na takvu intonaciju navići i više nećete imati ni tog keca u rukavu. Psa ne udarajte, od toga neće biti ništa pametniji samo možete postići kontra efekat. Propadnu li vam prva dva, tri „časa“ to nije razlog za odustajanje već povod da nađete osobu koja se treningom pasa bavi profesionalno te da od nje zatražite savjet i smjernice gdje griješite. I ne zaboravite da je pas i način na koji se on ponaša najbolja slika, i prilika, njegovog vlasnika.

Rubrika: PSI / 05.05.2014. u 02:30

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!