Aquascaping, vještina novog doba

Lijep akvarijum ne nastaje slučajno, on je posljedica pažljivog planiranja i pridržavanja osnovnih smjernica u njegovom uređenju

Pojam aquascapinga je novijeg datuma a podrazumijeva akvarijum u kome je akacenat stavljen na  biljke dok su stanovnici akvarijuma u drugom planu. Za ovakav način uređenja akvarijuma nije presudno da se baziramo samo na biljke koje su izuzetno zahtijevne niti je potrebno pretrpavati akvarijum sa što više vrsta biljaka, naprotiv potrebno je postići ravnotežu.  U ovakvim akvarijumima prostor akvarijuma se dijeli na tri plana – u prvom  se postavljaju niže biljke u drugom biljke sa srednjim rastom i u zadnjem dijelu biljke sa najvišim rastom.
Potrebno je koristiti svijetlo određenog spektra i jačine uz dodavanje CO2 u vodu. Uz biljke se dodaju kamenja različitog oblika neki panj ili grana koja ima interesantan oblik.
Ne smijemo da zaboravimo da su i ribe sastavni dio akvarijuma tako da treba da obratimo pažnju i na odabir riba. Za ovu namjenu se obično koriste jatne ribe, mada se mogu koristiti i ribe kao što su diskusi ili skalari. Za bilo koji tip riba da se odlučimo one treba da budu mirne, ukoliko su agresivne mogu da oštete biljke u akvarijumu svojim kretanjem ili zaštitom teritorije.

Rubrika: AKVARISTIKA / 05.05.2014. u 02:17

Saznaj prvi!

Saznaj prvi!

Ukoliko želite primati obavijesti o akcijama, promocijama, novim proizvodima te nagradnim igrama prijavite se na Zoo Centrov newsletter!